Fra gründerskap til drift – via et godt styrearbeid!

Fra gründerskap til drift – via et godt styrearbeid!

Jeg vet jeg har snakket mye om gründerskap, men alt har jo en fortsettelse! Man må videre med sine oppgaver, i mitt tilfelle er det nå rekruttering, rådgivning, kursvirksomhet– og selv om gründergløden ligger i ryggmargen, så må man tenke på å etablere en god drift. For uansett om man har det gøy som gründer – er det kun et fåtall av oss som ikke trenger å tjene penger på moroa!

Skaff deg et kompetent styre

Når jeg startet virksomhet første gang, gjorde jeg et viktig valg ganske tidlig. Jeg fikk 2 meget kompetente styremedlemmer på plass. Dette var en ekstrem viktig faktor for at jeg skulle få så flotte, aktive og interessante år med min bedrift. Disse var svært «gavmilde» i startfasen – da tenker jeg selvsagt på styrehonorarer. Mange gründere er nok redde for å utsette seg for «unødvendige» kostnader, fordi man ikke ser en omsetningsverdi der og da. Her anbefaler jeg på det sterkeste å se på ressurspersoner – som dyktige styremedlemmer er – som en viktig post i din drift.

Et arbeidende styre

Jeg var klar over at jeg selv skulle være styreleder, da det ikke er hensikt i å ha en ekstern sådan, så lenge man sitter med hele eierskapet selv – gjerne som daglig leder. Jeg hadde et arbeidende styre. Som fersk bedriftsleder kunne jeg langt fra alt, og som alle andre hadde (har) jeg styrker og svakheter. Mine styrker har alltid vært salg, relasjonsbygging – mennesker – og aktiviteter. Regnskap og budsjetter var nytt for meg den gangen, og også strategiarbeid. Mine gode «hjelpere» – styremedlemmene – var dyktige på disse tingene jeg var dårlig på. Det gjorde at vi hadde konstruktive, morsomme, kreative og krevende styremøter flere ganger i året – regelmessig.

Ører som hører

Noe av det viktigste med et profesjonelt styre var jo at jeg hadde noen jeg kunne snakke med om alt som hadde med driften å gjøre. Det kunne være utfordringer med ansatte, vurdering rundt nye medarbeidere, komplikasjoner rundt oppdrag, eller rett og slett behov for å diskutere strategi rundt salgsarbeid.  Kanskje enda viktigere er den kunnskapen jeg fikk gjennom flere år på det å lede styremøter. Det krevdes forberedelser og det skulle skrives referater i etterkant. Mine styremedlemmer kom selvsagt med mange innspill og argumenter som kanskje ikke alltid falt i god jord…, men dette lærte jeg mye av! Jeg ville jo lykkes i det jeg drev med og tok med råd på veien! Er man ikke villig til det, så ser jeg ingen grunn til at du skal ha et styre heller.

Erfaring i styrearbeid gir muligheter

Jeg brukte denne kompetansen jeg fikk i aktivt styrearbeid utenom min egen bedrift også, og synes fortsatt styrearbeid er både interessant, lærerikt og krevende. Jeg er av den oppfatning av at man må gå inn i en slik rolle med engasjement – og man må ha tid til å ta på seg et slikt verv.

Takk for alt jeg lærte!

Jeg kan i dag med hånden på hjertet si at disse årene med styrearbeid sammen med disse «gutta» har mye av skylden for at jeg er blitt den jeg er i dag. Jeg lærte enormt mye, og jammen tror jeg ikke de synes det var interessant også! Vi har i ettertid snakket mye om hva vi fikk til – og hva de bisto meg i – også i tyngre tider. Som ensom rytter i mitt «lille» selskap har jeg ikke etablert et styre enda. Men så fort jeg tenker vekst er jeg ikke i tvil om at jeg skal ha et godt styre i selskapet mitt!

Del på sosiale medier:
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.